Ljus i höstmörkret

Vi har förmånen att få sköta om och utveckla en vinterträdgård vid ett vård-och omsorgsboende i Gävle. Vinterträdgården har inte använts i så stor utsträckning som man skulle vilja pga att den bl a upplevs mörk. 

Vi har gjort en belysningsplan och idag installerades belysningen i form av pollare som ger ledljus,  belysningsspottar mot större växter samt konstverk och sittplatser. I pergolataket lyser 100-tals små dioder, likt en stjärnhimmel. 

Nu hoppas vi att de boende ska vistas mera i vinterträdgården och njuta av grönskan och ljuset! 

 

IMG_2623.JPG
IMG_2617.JPG
IMG_2619.JPG
IMG_2633.JPG

Regn och rusk - men vi jobbar på

Aldrig är man riktigt nöjd, antingen är det för torrt eller så är det för blött. Efter två dagars regnande känns det som att det räcker. 

Vattenmättad jord är lite besvärlig och när man inte är riktigt säker på att avrinning och dränering  fungerar tillfredställande känns plantering lite vanskligt. Hur som helst planterades det idag och växterna i kompositionen är tuffa och klarar fuktighetshållande jord och tur är det.

Tur också att jag har personal med inställningen - "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder"!  Eva och Carola var glada som vanligt😊

IMG_2493.JPG
IMG_2494.JPG
IMG_2499.JPG

I bakkant björkspirea, i framkant, i jordförbättra jord, syrenhortensia Limelight tillsammans med krypidegran, silverbenved, daggkåpa, flocknävorna 'White Ness' och 'Spessart'.  Ruggar av narcisser Mount Hood samt vita krokus 'Jeanne D'Arc' i framkant.

 

 

Oktober - och det blommar och blommar

Solfattigt och ganska kallt. Men som det blommar! Stenkyndeln bildar ljust isblå fluffiga moln bland rosor och ljusrosa trädgårdsnävan Dreamland. 

Den silvriga höstanemonen Robustissima har blommat överdådigt sedan i juli och verkar inte ha för avsikt att sluta än på ett tag.

Kärleksört, astilbe, kantnepetor, solhattar, balsamastrar och oktoberstormhattar ger mig ett bra utbud till oktoberbuketter. Till detta kommer alla dahlior och jätteverbenor som fortsätter att blomma som om de missat att det är oktober nu.

Måtte frosten dröja än ett tag😊

IMG_2412.JPG
IMG_2417.JPG
IMG_2408.JPG
IMG_2418.JPG

Ju flera desto roligare

Idag har det planterats så det står härliga till. Vi gjorde gemensam sak och Gavlegårdarna gick "man ur huse" och ställde upp med fyra härliga arbetslag. Eva och jag gjorde växtleveranskontroller och ställde ut växter, arbetslagen jobbade på med så god energi så vi fick hålla ångan uppe för att ligga steget före😊

Nu är halva entreprenaden klar och det är en komposition av träd, buskträd, solitära buskar med vackra bladfärger och blomning, marktäckande buskar, somliga med ätliga bär/frukter andra med fint bladverk och blomning, perenner med riklig blomning och god marktäckande förmåga, perenna gräs och massor av lökväxter.

Nu hoppas vi att allt får stå ostört så att det etablerar sig väl!

v 43 fortsätter vi med nästa etapp. 

IMG_2317.JPG

Eva är glad som vanligt! 

IMG_2356.JPG

Här planteras det! 

IMG_2339.JPG

Fördjupningskurs trädgård

Idag höll vi till på Stenimporten i Valbo där Jimmy, Sofie och Uffe visade, och berättade om, olika markmaterial. Nu kan alla skilja på natursten och betongsten, flammad resp råkilad granit, att skiffer har bäst böjhållfasthet och mycket, mycket mera.

Efter det höll jag en föreläsning om trädgårdsbelysning - aktuellt ämne då höstmörkret nu snabbt lägger sig över oss. 

IMG_2271.JPG

Jimmy visar olika typer av natursten; granit, skiffer, sandsten och kalksten

IMG_2273.JPG

Sofie visar olika fraktioner av krossmaterial och Ulf visar, med hjälp av en genomskinlig balja, hur en överbyggnad för stenyta byggs upp

Trädgård i betongen

Sakta men säkert växer mitt hjärteprojekt fram, den första delen av nya nordost - en säkrare, grönare och skönare utemiljö för alla, gammal som ung.

Gabionerna vid busshållplatsen ska få sitsar av trä. Kullerstenen nedanför balkongerna ger respektavstånd till de boende. Cortenytorna kommer snart att fyllas med träd, buskar, perenner, prydnadsgräs och lökväxter i mångfald.

IMG_1794.JPG

Vårkänning och välkommen Eva

Tiden går fort! Idag är det vårkänning. Snön är nästan helt borta, kvar ligger några sorgsna små grå högar.

I orangeriet blommar det. Nästan för bra… Jag plockar buntar av narcisser (just nu Thalia) och muscari. Tulpanerna har börjat att blomma de med... Jag har liksom planerat att kunna använda lökväxterna i korgar och lådor till min monter på Bomässan i Göransson Arena i Sandviken den 24-26 mars. Får nog ställa ut en del av dem för att det ska lugna ned sig lite.

På Bomässan kommer ni som vill att kunna höra mig hålla föredrag om trädgårdsplanering under fredag eftermiddag och söndag vid lunchtid. Jag kommer också att, under mässdagarna, ge fri trädgårdsrådgivning i montern. Håll utkik efter mässtidningen, där finns det mera information och lite reklam om min verksamhet.

Jag är glad över att kunna hälsa min nya (eller ja, nygamla) kollega Eva Hedin välkommen in i min verksamhet. Eva och jag har följts åt (med korta avbrott) allt sedan vi gick trädgårdsmästarutbildningen, long time ago :).

Med Eva som anställd kan jag klara att serva alla mina kunder på allra bästa sätt.  Många RUT-arbeten kommer att kunna utföras av Eva som besitter hög kompetens och bl a är certifierad inom beskärning-och trädvård, trädgårdsskötsel och odling. Eva kommer att berika verksamheten på många sätt!