Beskärningstider

idag beskär vi parkträd med skylift. Himlen är blå och solen skiner, tack för det. Vi får fin hjälp att ta bort snövallar mm av Christer på Gavlegårdarna. All snö gör det annars svårt för oss att på ett säkert sätt ställa upp skylift och säkra arbetsområdet.

Eva står i liften och gör en sk underhållsbeskärning av stora gamla lindar som är viktiga att bevara och vårda. Jonny står på mark, har uppsikt över avspärrningarna och förbipasserande och samlar samtidigt ihop ris.  Snyggt och prydligt ska det vara!

IMG_5511.JPG
IMG_5515.JPG

Beskärningstider

Nästa kurs börjar den 15/3. 

Kursen riktar sig till dig som vill få baskunskaper för att Kunna beskära dina träd och buskar i trädgården. 

Kursen är i två delar; teori och praktik. 

I teoridelen går vi bl a igenom olika typer av beskärning, växtens uppbyggnad, tittar på fruktved och knoppar , pratar växtsjukdomar och beskärningstider.

Praktikpasset gör vi ute ”i verkligheten” där vi går igenom  beskärningsteknik och lär oss att använda såg och sekatör.

Utbildningsledare är Gunilla o Eva Hedin. Vi är båda certifierade beskärande med lång erfarenhet. Vi har Grönt Kort (Riksförbundet Svensk Trädgård), TCYK-utbildningar samt utbildningar i trädvård och riskträdsbedömningar.  

Kursen börjar med teoripass den 15/3 kl 18-20. Plats Parkvägen 6.  Parkera vid Konserthuset.

Praktiktillfälle bestäms då vi träffas den 15:e. 

Kostnad 1500:-.

Varmt välkomna.!

IMG_5206.JPG

Och det snöar och snöar

Efter några dagars ihärdigt snöande har det idag pendlat mellan soldis och blekblå himmel och snöbyar. Som en ojämn dragkamp. 

Jag gillar snön som kommit, ren, fluffig och vit. Den ligger som ett mjukt isolerande täcke över växterna. Vi har avlastat grenverk på buskar och träd från större snösjok för att undvika grenbrott. Formklippta städsegröna växter har också fått sina snöperuker bortsopade för slår det om till tö blir det alltför tungt och grenar riskerar att knäckas.

Den vackra Boulognerskogen och stadsträdgården är vårat närmaste promenadstråk. Dessa parker ligger som en en oas bredvid den brusande Gavleån. Här promenerar vi ofta och gärna.  

Den tunga snön har dock orsakat grenbrott, både här och där, på parkträd och större buskar. Det är sorgligt att se sargade träd. Förhoppningsvis blir de snart renskurna från de värsta fläkskadorna.

Som tur är  är lindarna i Agnes von Krusenstjernas allé intakta. När vi går igenom allen är känslan på något sätt sakral.

Resten av dagen har bl a spenderats i vårt orangeri där vi satt upp växtlampor för att skapa lite extra ljus till nedklippta pelargoner, sticklingar och lökar på drivning, de står alla en bit in från de ljusa fönsterpartierna.

IMG_5028.JPG

Våra kurser i samarbete med fd Hedvigs Trädgård

Varmt välkomna till vårens kurser!

 

IMG_4798.PNG

Vårens kurser!

Äntligen känns det som att det blivit lite ljusare! I orangeriet blommar mårbackorna som om det vore vår och alla krukor med vårlök som stått i kallväxthuset står nu här på drivning.

Här i orangeriet håller vi våra populära kurser i trädgårdsdesign. Både nybörjar- och fortsättningskurserna pågår och en ny planeras till våren.

Nytt för i vår är att vi kommer att köra en kurs i ekologisk odling som Eva Hedin, hängiven ekologisk skolad trädgårdsmästare, kommer att hålla. Kursen kommer att innehålla både teori och praktik. 

På allmän begäran kommer vi också att anordna två kurser i fruktträdbeskärning, en nu i vår och en i höst. Även dessa kurser kommer förstås att innehålla såväl teori som praktik. Du får lära dig det mesta om trädets uppbyggnad, fruktved, beskärningsteknik, växtsjukdomar mm. Ute i fält kommer vi gemensamt att beskära 'provträd'. Syftet med utbildningarna är att du själv ska våga att använda såg och sekatör i dina fruktträd.

Läs mer under 'tjänster' -  utbildningar och föreläsningar!

IMG_8452.JPG
A71B8726-4FF7-4466-A01C-B671EC089A3B.JPG

Det här med årstider, rosor och träd man inte kan namnet på

November. Vi är i LA idag och det är 26 grader i skuggan. De enda hösttecknen jag ser är att platanerna börjar att fälla sina löv.

Vi flanerar i den gigantiska rosenträdgården utanför Natural History Museum of LA och rosendofterna slår emot oss. Rosorna är högre än vad jag är och de blommar rikligt, trots att det är sen höst. Jag, som är kräsen och kan ha lite svårt för rosenträdgårdar där rosorna står bara, som på ”storkben”, utan att vara samplanterade med t e x perenner, slås av hur vackert och välskött allting är. 

På vägen till bilen ser jag en allé av mindre gulblommande, skira träd. Oerhört vackra och med all sannolikhet en ”ärtväxt”. Många arter är svåra att identifiera direkt så det blir mycket  ”googling”. Vad detta träd är får jag be att få återkomma om😊

 

IMG_3554.JPG
IMG_3556.JPG

Att göra höst

Det ganska skönt att stänga trädgården efter en lång säsong. Man är liksom mätt och behöver det lugn som hösten ger med drivor av färgglada löv och svart mylla som visar sig då perenner klipps ner (ja, jag gör faktiskt det med vissa).

Vi har tömt alla pelargonkrukor och mannen har skurat dem med såpa och den proceduren tog timmar av lördagseftermiddagen. All fin pelargonjord är utlagd i rabatter som ett extra täcke. Den här vintern packar jag alla pelargonerna (det är många...) med stor del av jorden borttagen runt rötterna, i lådor med torv i botten och ställer i källaren med växtlampan på. Efter jul får de ny jord i egen kruka och får då flytta ut i orangeriet. Jag hoppas att det ska fungera bra. Eftersom jag för första gången fått löss på pelargonerna har jag klippt ner dem helt redan nu och kommer att spruta med såpvatten upprepade gånger i förebyggande syfte.

Tänkte att söndag (prognosen sa ”sol”) blir en bra dag att få ner de sista lökarna i de rabatter som har längst höstblomning och därför blivit fredade, tills nu.  Jag missade helt att prognosen också sa iskalla hårda vindar men vad gör det när trogna vännen dyker upp och hjälper till* (*Det är svårt att sköta sin trädgård med nyopererad axel, jag trodde att det skulle funka, men vet nu att det INTE gör det).

De fredade rabatterna med bl a trädgårdsnäva Rozanne, blodnäva Apfelblute, floribundarosor, nepeta, kärleksört och oktoberstormhattar blommar på som om de glömt att det är sen oktober nu och det gör ont i hjärtat att klippa ner, inte allt förstås men en del, för att vännen ska ha en chans att få ner alla fritillaria, allium, camassia, tulpaner, Muscari, narcisser och krokus. Det som blev över (tyckte faktiskt inte att jag hade så mycket lök, men det tycker vännen lätt sammanbitet) är planterade i krukor som får stå i orangeriet, men inte ännu för de ska ha en köldperiod först och orangeriet får inte fyllas med växter ännu för imorgon kväll har jag trädgårdsutbildning där....och eleverna går faktiskt före krukorna😊

Agapanthusrukorna, modell jättestora terracottakrukor, får därför också vänta ute, på sin tur, inlindade i odlingsväv. Just nu ser de ut som spöken i vinden.

 

IMG_2697.JPG
IMG_2406.JPG
IMG_2408.JPG

Dahlior

Nu har de sista fått gå i ide över vintern. Ja, dahliorna alltså. De senaste nätternas frost har tagit musten ur dem och kvar står bara grönsvarta skelett. 

Mannen har fått kånka och bära då min axel inte bör användas inom de närmaste månaderna pga gårdagens operation... Knölarna har varsamt rensats från det mesta av jorden-Bokashikompost för övrigt, och denna återanvänds som fin jordförbättring i pionrabatten.

Eftersom knölarna är lite fuktiga av den senaste tidens idoga regnande får de torka upp lite på tidningar i växthuset innan de får sin slutförvaring i källaren. Samma procedur väntar doftliljorna.

Agapanthus, olivträd, citrusträd och lager ska in i orangeriet, men det får vänta tills i morgon, ett täcke av odlingsväv får värma dem i natt.

 

Ljus i höstmörkret

Vi har förmånen att få sköta om och utveckla en vinterträdgård vid ett vård-och omsorgsboende i Gävle. Vinterträdgården har inte använts i så stor utsträckning som man skulle vilja pga att den bl a upplevs mörk. 

Vi har gjort en belysningsplan och idag installerades belysningen i form av pollare som ger ledljus,  belysningsspottar mot större växter samt konstverk och sittplatser. I pergolataket lyser 100-tals små dioder, likt en stjärnhimmel. 

Nu hoppas vi att de boende ska vistas mera i vinterträdgården och njuta av grönskan och ljuset! 

 

IMG_2623.JPG
IMG_2617.JPG
IMG_2619.JPG
IMG_2633.JPG

Regn och rusk - men vi jobbar på

Aldrig är man riktigt nöjd, antingen är det för torrt eller så är det för blött. Efter två dagars regnande känns det som att det räcker. 

Vattenmättad jord är lite besvärlig och när man inte är riktigt säker på att avrinning och dränering  fungerar tillfredställande känns plantering lite vanskligt. Hur som helst planterades det idag och växterna i kompositionen är tuffa och klarar fuktighetshållande jord och tur är det.

Tur också att jag har personal med inställningen - "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder"!  Eva och Carola var glada som vanligt😊

IMG_2493.JPG
IMG_2494.JPG
IMG_2499.JPG

I bakkant björkspirea, i framkant, i jordförbättra jord, syrenhortensia Limelight tillsammans med krypidegran, silverbenved, daggkåpa, flocknävorna 'White Ness' och 'Spessart'.  Ruggar av narcisser Mount Hood samt vita krokus 'Jeanne D'Arc' i framkant.

 

 

Oktober - och det blommar och blommar

Solfattigt och ganska kallt. Men som det blommar! Stenkyndeln bildar ljust isblå fluffiga moln bland rosor och ljusrosa trädgårdsnävan Dreamland. 

Den silvriga höstanemonen Robustissima har blommat överdådigt sedan i juli och verkar inte ha för avsikt att sluta än på ett tag.

Kärleksört, astilbe, kantnepetor, solhattar, balsamastrar och oktoberstormhattar ger mig ett bra utbud till oktoberbuketter. Till detta kommer alla dahlior och jätteverbenor som fortsätter att blomma som om de missat att det är oktober nu.

Måtte frosten dröja än ett tag😊

IMG_2412.JPG
IMG_2417.JPG
IMG_2408.JPG
IMG_2418.JPG

Ju flera desto roligare

Idag har det planterats så det står härliga till. Vi gjorde gemensam sak och Gavlegårdarna gick "man ur huse" och ställde upp med fyra härliga arbetslag. Eva och jag gjorde växtleveranskontroller och ställde ut växter, arbetslagen jobbade på med så god energi så vi fick hålla ångan uppe för att ligga steget före😊

Nu är halva entreprenaden klar och det är en komposition av träd, buskträd, solitära buskar med vackra bladfärger och blomning, marktäckande buskar, somliga med ätliga bär/frukter andra med fint bladverk och blomning, perenner med riklig blomning och god marktäckande förmåga, perenna gräs och massor av lökväxter.

Nu hoppas vi att allt får stå ostört så att det etablerar sig väl!

v 43 fortsätter vi med nästa etapp. 

IMG_2317.JPG

Eva är glad som vanligt! 

IMG_2356.JPG

Här planteras det! 

IMG_2339.JPG

Fördjupningskurs trädgård

Idag höll vi till på Stenimporten i Valbo där Jimmy, Sofie och Uffe visade, och berättade om, olika markmaterial. Nu kan alla skilja på natursten och betongsten, flammad resp råkilad granit, att skiffer har bäst böjhållfasthet och mycket, mycket mera.

Efter det höll jag en föreläsning om trädgårdsbelysning - aktuellt ämne då höstmörkret nu snabbt lägger sig över oss. 

IMG_2271.JPG

Jimmy visar olika typer av natursten; granit, skiffer, sandsten och kalksten

IMG_2273.JPG

Sofie visar olika fraktioner av krossmaterial och Ulf visar, med hjälp av en genomskinlig balja, hur en överbyggnad för stenyta byggs upp

Trädgård i betongen

Sakta men säkert växer mitt hjärteprojekt fram, den första delen av nya nordost - en säkrare, grönare och skönare utemiljö för alla, gammal som ung.

Gabionerna vid busshållplatsen ska få sitsar av trä. Kullerstenen nedanför balkongerna ger respektavstånd till de boende. Cortenytorna kommer snart att fyllas med träd, buskar, perenner, prydnadsgräs och lökväxter i mångfald.

IMG_1794.JPG

Vårkänning och välkommen Eva

Tiden går fort! Idag är det vårkänning. Snön är nästan helt borta, kvar ligger några sorgsna små grå högar.

I orangeriet blommar det. Nästan för bra… Jag plockar buntar av narcisser (just nu Thalia) och muscari. Tulpanerna har börjat att blomma de med... Jag har liksom planerat att kunna använda lökväxterna i korgar och lådor till min monter på Bomässan i Göransson Arena i Sandviken den 24-26 mars. Får nog ställa ut en del av dem för att det ska lugna ned sig lite.

På Bomässan kommer ni som vill att kunna höra mig hålla föredrag om trädgårdsplanering under fredag eftermiddag och söndag vid lunchtid. Jag kommer också att, under mässdagarna, ge fri trädgårdsrådgivning i montern. Håll utkik efter mässtidningen, där finns det mera information och lite reklam om min verksamhet.

Jag är glad över att kunna hälsa min nya (eller ja, nygamla) kollega Eva Hedin välkommen in i min verksamhet. Eva och jag har följts åt (med korta avbrott) allt sedan vi gick trädgårdsmästarutbildningen, long time ago :).

Med Eva som anställd kan jag klara att serva alla mina kunder på allra bästa sätt.  Många RUT-arbeten kommer att kunna utföras av Eva som besitter hög kompetens och bl a är certifierad inom beskärning-och trädvård, trädgårdsskötsel och odling. Eva kommer att berika verksamheten på många sätt!