Midsommartid

Pioner, rosor och schersmin-det blommar och doftar, nätterna är ljusa och jag önskar att det gick att stoppa tiden🌿

Vi jobbar på med allt från trädgårdsskötsel till plantering, häckklippning och projektering. Nya roliga jobb rullar in och man får liksom nypa sig i armen.

Nu tar vi ett par dagar ledigt och vilar oss i form till nästa vecka som innehåller en hel del plantering 😊

Glad midsommar!

 

IMG_7431.JPG

Pop-up park

”Popp” sa det och så var vår version av ”Pop-up park” på plats.  en ”edible garden” för stora och små.

Våra städer behöver fler gröna oaser, fickparker eller varför inte Pop-up parker vilket är en temporär parkinstallation.

Äppelträd, vinbär, krusbär, havtorn, jordgubbar, smultron, sparris, grönkål, kryddtagetes, krasse.....allt är vackert och kan ätas av den som vill....eller varför inte bara hänga under äppelträden? 

 

 

IMG_8377.JPG
IMG_8380.JPG
IMG_8382.JPG
IMG_8381.JPG

Woodland

Mitt woodland (lund på sv)  är en skogslik, lite vild  miljö med silat solljus som ligger längs hela södra sidan av min trädgård med ett svart glest plank som fond.

Jag har skapat mitt woodland med befintliga körsbärsträd som bas och lagt till katsura, rönnar, gaffel- och doftolvon, japanska snöbollsbuskar, smällspireor, gulbladig fläder, magnolior i sorter, japanska lönnar, manchurisk strimlönn, körsbärsbenved, vingbenved, azaleor, hortensior, trädpioner, yakushimanumrododendron och idegransklot. Till detta kommer perenner i mängder. Aklejor, trebladsspiror, skuggviolruta, daggkåpa, nävor i sorter, myskmadra, kaukasisk förgätmigej, funkior i sorter, löjtnantshjärtan, fänrikshjärtan, sockblommor, ormöga, lunddocka, vipprams, silverax, anagrambräckor och gullgröna. Perenna gräs i form av tuvtåtlar och Carex morrowi ’Ice Dance’. Ormbunkar som t ex träjon i sorter, uddbräken, pärlbräken mm.

Lökfloret består av krokus, hundtandsliljor, balkansippor, orkidenarcisser, camassior, kungsängsliljor och krolliljor. 

Just nu blommar bl a trädpioner, azaleor, rhododendron, myskmadra, akleja, nätnävor, trollius, anagrambräckor och gulbladig smällspirea.  Det är bedårande vackert.

 

IMG_8166.JPG
IMG_8129.JPG
IMG_8122.JPG
IMG_8111.JPG

Tuttifruttitulpaner och ord som värmer

Som jag tidigare sagt, jag lever så nära mitt hjärteprojekt på nordost i Gävle. Människorna där berikar mig och idag fick jag det finaste av cred, vilket gjorde mig tårögd.  En utländsk dam säger: ”Nu är jag rotad. Den nya vackra utemiljön utanför min balkong med alla växter och färger gör mig lycklig och här vill jag stanna”. Det är det som driver mig. Att få vara med att skapa något som berikar människors liv.

Veckan avslutades med fötterna i myllan. Plantering av tuja-som alla kanske vet...not my favourite hedgeplant😊

 

 

IMG_7939.JPG

Tuttifruttikomposition av darwintulpaner på nordost, etapp 1.

Trädgårdskurs för nybörjare har haft avslutning på Stenimporten

Avslutning på kursen trädgårdsdesign för nybörjare. Vi var hos mina kära kollegor på Stenimporten i Valbo, där vi visade olika typer av natursten, kantsten, fristående murar, stödmurar, betongsten, överbyggnadsmaterial och dekorsten. Ulf på TH Grävtjänst gick också igenom hur man lägger sten.

Vi avslutade med ett pass belysningsdesign. 

Tack,  min härliga grupp av trädgårdsentusiaster, jag kommer att sakna er!

IMG_7807.JPG
IMG_7825.JPG

Älta! Here we are

Ibland gör vi utflykter. Som igår då vi drog mot  ett försommarvackert Älta utanför Stockholm.

En gammal trädgård har fått ett riktigt lyft och nu sattes ”pricken över i” med massor av växter i nykomponerade växtytor.

Det har blivit skuggplaneringar, fjärilsrabatter, bergsplanteringar, släntplanteringar, terrassrabatter, nya träd, häck och en bärträdgård.

Under arbetet blev vi serverade sillunch, eftermiddagsfika mm😊 och solen den strålade hela långa dagen, göken gol och det var så där härlugt som det kan vara i Sverige i maj.

Tack Tobias och Co för förtroendet!

Glöm nu inte att gödsla, vattna och luckra, vattna och luckra-ja ni vet😊 

 

IMG_7430.JPG
IMG_7394.JPG
IMG_7418.JPG
IMG_7421.JPG
IMG_7430.JPG
IMG_7400.JPG
IMG_7403.JPG

Sköna maj

Ja, då var man hemma igen.  Varma, gröna Kalifornien byttes mot varma sköna Sverige i skir vårskrud. Inte så dumt om man bortser från jetlag.

Massor finns att göra i trädgården som har exploderat av skir grönska och fint vårflor. Magnolior, kurilerkörsbär, persika, japanskt gaffelolvon nästan tävlar i att vara vackrast.

Att gräsmattan och en del annat farit illa av vintern och behöver en rejäl insats får man försöka att inte bry sig om. Jag tar tag i det senare-just nu är det tid för att hänryckas🌷

 

IMG_7154.JPG

Viburnum furcatum - japanskt gaffelolvon

 

IMG_7159.JPG

Prunus persika ’Riga’ - persika

 

IMG_7162.JPG

Prunus nipponica var kurilensis ’Ruby’ - kurilerkörsbär

 

IMG_7148.JPG

Magnolia x loebneri ’Merrill’ - hybridmagnolia

 

 Erythronium dens canis ’Pagoda’ - hundtandslilja

Erythronium dens canis ’Pagoda’ - hundtandslilja

Sunny California

Soliga dagar med grönska som slår det mesta. Det doftar från bl a marktäckande Lonicera, klättrande rosor och Dipladenia.

Jag får trädgårdsrapporter från Sverige och det kliar i fingrarna att få känna jorden mellan fingrarna igen, efter en sådan lång vinter - men först ska jag bli mormor, morgondagen blir en spännande dag!

IMG_6931.jpg
IMG_6899.jpg
IMG_6922.jpg
IMG_6893.jpg

Våren är här

Härligt solig trädgårdsdag med ”inventering” av vårstatus” på delar av alla våra skötselområden. Vi ser att vintern på många sätt varit hård mot en del växter, så en hel nedskärning blir det nästa vecka.

Idag har vi också haft avslutning på beskärningskursen. Vi har gått igenom beskärning i praktiken. Våra härliga elever bjuder verkligen på sig själva och vågar testa och inte minst fråga hur och varför?

Nu helg-och ännu mer trädgårdsarbete😊  och krokusen den blommar❤️ 

IMG_6467.JPG
IMG_6489.JPG
IMG_6463.JPG

Beskärningstider

 Äntligen verkar vintern vilja ge vika, om än lite motvilligt. Vi är i full gång med beskärning av såväl buskar, fruktträd som större parkträd.

Vi är certifierade med gedigen beskärningsutbildning och vi har en lång gemensam erfarenhet.

Vi är också utbildade  i trädvård/okulärbesiktning och bedömning av riskträd. Skyliftbehörighet och motorsågskort är en självklarhet!  Det kan vara bra att veta😊

I vår blir vårbeskärningsperioden rekordkort. Vi kommer att hålla på ett par veckor till sedan blir det ett uppehåll till JAS-perioden (juli/augusti/september). Så, häng på låset om ni vill boka😊

 

IMG_0750.JPG

obs...bilden är inte från dagens skyliftbeskärning i ösregn....

Vårkänning?

Kall morgon och fantastisk dagsmeja där rännilar av smält snö och is bryter väg.

Inne blommar tulpaner i massor efter helgens mässa, tillsammans med kvistar av Prunus och Aesculus som jag drivit i knopp. Underbart!

Ikväll börjar en ny kurs i trädgårdsdesign. Det är alltid lika spännande att möta nya trädgårdsentusiaster😊.

 

IMG_5989.JPG
IMG_6001.JPG
IMG_5995.JPG

Beskärningstider

idag beskär vi parkträd med skylift. Himlen är blå och solen skiner, tack för det. Vi får fin hjälp att ta bort snövallar mm av Christer på Gavlegårdarna. All snö gör det annars svårt för oss att på ett säkert sätt ställa upp skylift och säkra arbetsområdet.

Eva står i liften och gör en sk underhållsbeskärning av stora gamla lindar som är viktiga att bevara och vårda. Jonny står på mark, har uppsikt över avspärrningarna och förbipasserande och samlar samtidigt ihop ris.  Snyggt och prydligt ska det vara!

IMG_5511.JPG
IMG_5515.JPG

Beskärningstider

Nästa kurs börjar den 15/3. 

Kursen riktar sig till dig som vill få baskunskaper för att Kunna beskära dina träd och buskar i trädgården. 

Kursen är i två delar; teori och praktik. 

I teoridelen går vi bl a igenom olika typer av beskärning, växtens uppbyggnad, tittar på fruktved och knoppar , pratar växtsjukdomar och beskärningstider.

Praktikpasset gör vi ute ”i verkligheten” där vi går igenom  beskärningsteknik och lär oss att använda såg och sekatör.

Utbildningsledare är Gunilla o Eva Hedin. Vi är båda certifierade beskärande med lång erfarenhet. Vi har Grönt Kort (Riksförbundet Svensk Trädgård), TCYK-utbildningar samt utbildningar i trädvård och riskträdsbedömningar.  

Kursen börjar med teoripass den 15/3 kl 18-20. Plats Parkvägen 6.  Parkera vid Konserthuset.

Praktiktillfälle bestäms då vi träffas den 15:e. 

Kostnad 1500:-.

Varmt välkomna.!

IMG_5206.JPG

Och det snöar och snöar

Efter några dagars ihärdigt snöande har det idag pendlat mellan soldis och blekblå himmel och snöbyar. Som en ojämn dragkamp. 

Jag gillar snön som kommit, ren, fluffig och vit. Den ligger som ett mjukt isolerande täcke över växterna. Vi har avlastat grenverk på buskar och träd från större snösjok för att undvika grenbrott. Formklippta städsegröna växter har också fått sina snöperuker bortsopade för slår det om till tö blir det alltför tungt och grenar riskerar att knäckas.

Den vackra Boulognerskogen och stadsträdgården är vårat närmaste promenadstråk. Dessa parker ligger som en en oas bredvid den brusande Gavleån. Här promenerar vi ofta och gärna.  

Den tunga snön har dock orsakat grenbrott, både här och där, på parkträd och större buskar. Det är sorgligt att se sargade träd. Förhoppningsvis blir de snart renskurna från de värsta fläkskadorna.

Som tur är  är lindarna i Agnes von Krusenstjernas allé intakta. När vi går igenom allen är känslan på något sätt sakral.

Resten av dagen har bl a spenderats i vårt orangeri där vi satt upp växtlampor för att skapa lite extra ljus till nedklippta pelargoner, sticklingar och lökar på drivning, de står alla en bit in från de ljusa fönsterpartierna.

IMG_5028.JPG

Våra kurser i samarbete med fd Hedvigs Trädgård

Varmt välkomna till vårens kurser!

 

IMG_4798.PNG

Vårens kurser!

Äntligen känns det som att det blivit lite ljusare! I orangeriet blommar mårbackorna som om det vore vår och alla krukor med vårlök som stått i kallväxthuset står nu här på drivning.

Här i orangeriet håller vi våra populära kurser i trädgårdsdesign. Både nybörjar- och fortsättningskurserna pågår och en ny planeras till våren.

Nytt för i vår är att vi kommer att köra en kurs i ekologisk odling som Eva Hedin, hängiven ekologisk skolad trädgårdsmästare, kommer att hålla. Kursen kommer att innehålla både teori och praktik. 

På allmän begäran kommer vi också att anordna två kurser i fruktträdbeskärning, en nu i vår och en i höst. Även dessa kurser kommer förstås att innehålla såväl teori som praktik. Du får lära dig det mesta om trädets uppbyggnad, fruktved, beskärningsteknik, växtsjukdomar mm. Ute i fält kommer vi gemensamt att beskära 'provträd'. Syftet med utbildningarna är att du själv ska våga att använda såg och sekatör i dina fruktträd.

Läs mer under 'tjänster' -  utbildningar och föreläsningar!

IMG_8452.JPG
A71B8726-4FF7-4466-A01C-B671EC089A3B.JPG